Marsenić: Planira se višemilionska krađa države i građana

23. Februar 2024.
Marsenić: Planira se višemilionska krađa države i građana

Aleksandar Vučić je u jednom od brojnih gostovanja na nacionalnim televizijama, u konkretnom slučaju na RTS-u, u projekat Expo 2027 izričito uvrstio sve infrastrukturne investicije u naredne tri godine. Ukoliko je Vučićeva izjava istinita onda se pod plaštom održavanja ove sajamske manifestacije planira višemilionska pljačka države i građana.

Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizove izložbe EXPO Belgrade 2027, takozvani lex specialis, kojim se suspenduju javne nabavke, u članu 1 definiše da se njegova primena odnosi i na projekte van održavanja EXPO izložbe, ukoliko su ti sadržaji u "funkciji realizacije EXPO 2027". To konkretno znači da se praktično svi infrastrukturni radovi u zemlji mogu izuzeti iz primene zakonskih obaveza o raspisivanju tendera pri određivanju izvođača, a budući da se radi o investicijama u visini od najavljenih 17 milijardi evra, može se reći da se radi o najvećem korupcionaškom poslu u istoriji Srbije, a u domaćoj javnosti kao paravan za istorijsko poniženje i izdaju Kosova i Metohije.

Nova Demokratska stranka Srbije zahteva od Vlade Srbije da u najkraćem roku dostavi pregled svih infrastrukturnih objekata koji će za potrebe EXPO biti realizovani po ovom zakonu. Zahtevamo i da Vlada dostavi studiju opravdanosti za EXPO, kao predviđenu cenu za svaki infrastrukturni objekat, kao i izvore finansiranja.