Da su izbori bili „najčistiji“, vlast bi do sad nešto i konstituisala

N1
26. Februar 2024.
Da su izbori bili „najčistiji“, vlast bi do sad nešto i konstituisala

Većina stanovnika Beograda nije dala poverenje SNS-i i SPS-u i ako u petak bude odabran predsednik Skupštine grada, to će biti kršenje izborne volje građana, a Novi DSS će pozvati na proteste, rekao je potpredsednik Novog DSS-a Predrag Marsenić, dok je Branko Miljuš, član Predsedništva SSP-a, istakao da je zajednički cilj opozicije da se izbore da građani Srbije imaju fer i slobodne izbore, te naglasio da da su ovi izbori bili takvi, vlast bi nešto do sad i konstituisala.

Ni predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja, ni Novi DSS ne idu u Predsedništvo na konsultacije oko nove Vlade. U petak je najavljen novi pokušaj konstitutivne sednice Skupštine Beograda, dok se u Briselu  vode razgovori oko eventualne istrage oko krađe izbora.

Marsenić kaže da je predsednik Srbije na neki način prekršio Ustav, „a to se zove državni udar“.

„On je izašao iz svojih ustavnih ovlašćenja prihvatanjem francusko-nemačkog plana, protivno svom Savetu za nacionalnu bezbednost. Nije to jedina stvar u kojoj je izvan ustavnih nadležnosti. Imamo čoveka koji je definitivno učetstvovao u krađi izbora, nije se to desilo van njegovog znanja, čak mislim da je bio jedan od inicijatora. U našim očima on je izgubio legitimitet i nemamo razloge da idemo na te sastanek“, rekao je.

„Vlada Srbije i Brnabić su na evropskom putu, zašto odbijaju evropsku kontrolu izbora“
Ustavna obaveza je predsednika da pozove na te konsultacije, ali nije obaveza da stranke na njih i odu, dodao je Marsenić.

„Fer i pošteni izbori su nešto na čemu svi mi treba da radimo, a nemamo ih već 12 godina. Jedna od tekovina 5. oktobra bili su slobodni izbori i mogućnost promene vlasti na izborima. To sada nije moguće zbog stanja u medijima i nameštanja izbora“, kazao je.

Za to se, dodaje, bore i kroz institucije, ako treba i na ulicama, tj. „na svaki način koji je predviđen zakonom i demokratski“.

„Iz vizure ljudi iz Srbija protiv nasilja, koji smatraju da Srbija treba da bude deo EU, jedan deo suvereniteta treba da se prebaci EU. Mi smatramo da uslovi koji su pred nas stavljeni nisu korektni i da Srbija ne treba da bude deo EU dok se ti odnosi ne raščiste. Zbog toga čudi stav Vlade Srbije i Ane Brnabić, koja je na tom evropskom putu, zašto odbija tu vrstu kontrole izbora, kada su oni zvali te ljude da dođu i posmatraju naše izbore“, rekao je.

„Opozicija mora prisiliti vlast da oslobodi institucije“


I Miljuš, i Marsenić kažu da opozicija mora prisiliti vlast da se ponaša drugačije.

„Godine 2012. oni su bili ti koji su zvali OEBS, strane ambasada, Tomislav Nikolić je pokazivao džak ‘ukradenih glasova’, Aleksandar Vučić je rekao da ako je jedan glas ukraden, treba ponoviti izbore jer su nevažeći. I šta bi od toga? Nije došlo do krađe glasova, a došlo je do smene vlasti na izborima. Za to treba da se izborimo. Kada imate državu koja se ovako ponaša, kada su institucije zarobljene, morate da ih oslobodite“, rekao je Marsenić.

Ovaj put su uhvaćeni u krađi, „sa rukama u medu“, smatra on.

„I ta Arena je samo vrh ledenog brega. Pogledajte sada situaciju u Novom Sadu sa povećanjem broja glasača. Kako je to moguće?“, pitao je Marsenić.

Trijumfalna pobeda, a ništa nije konstituisano


„Jedan čovek hoće da upravlja svime“ i „jedan čovek neće da prizna političku krizu“
Marsenić je podvukao da i pored svih tih izbornih neregularnosti, SNS i SPS nisu dobili Beograd.

„Pošto je toliko očiju na njima, neprijatno im je da kupe samo dva odbornika iz grupe ‘Mi’. Druga apsurdna situacija je da nemamo predsednika parlamenta. Ukoliko 1. marta opet niko u Beogradu ne bude izabran, što očekujem da će se desiti, ko će da raspiše izbore? Predsednik skupštine treba da raspiše izbore. Opet nemamo institucije koje funkcionišu, jer samo jedan čovek hoće da upravlja svime“, rekao je Marsenić, dok je Miljuš dodao „da je Srbija u dubokoj političkoj krizi koju samo jedan čovek neće da prizna“.

Oba sagovornika su saglasna da je pitanje pod kojim će uslovima eventualni budući beogradski izbori biti.

Upitani da li će na izbore izaći pod bilo kakvim uslovima, Marsenić odgovoara da ne mora nužno da znači.

„Postoji institucija bojkota, a on može biti i aktivan da kažete nema izbora pod ovakvim uslovima“, rekao je.


„Ne postoji delimični legitimitet“


Na pitanje šta ako se SNS zadovolji „delimičnim legitimitetom“, kako je to nazvao Vučić, Marsenić odgovara da ne postoji nešto što je delimično legitimno.

„To je konstrukcija Aleksandra Vučića koji ne poštuje Ustav. Njemu ništa nije legitimno, osim njega samog“, rekao je.

Ako bude izabran predsednik Skupštine Beograda u petak, Novi DSS će pozvati ljude na proteste.

„To bi bilo kršenje izborne volje građana, jer građani u većini SNS-u i SPS-u nisu dali poverenje da vode grad. Oni moraju da kupe nekog iz opozicije. Ako je to demokratski, ja ne znam šta nije“, rekao je Marsenić.

Marsenić kaže da u Novom DSS-u, sa druge strane, postoji jedna doza nepoverenja, jer „godinama unazad u EU imamo insistiranje na nečemu što je kršenje Ustava Srbije“.

„Ne bi me čudilo da i po ovom pitanju zažmure, jer im treba kooperativnost po pitanju Kosova. Za ono što vlast njima treba da ‘završi’, ovde ima i previše demokratije“, rekao je