Izveštaj ODIHR korektan, ali probleme da rešavamo sami

29. Februar 2024.
Izveštaj ODIHR korektan, ali probleme da rešavamo sami

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić ocenio je da je danas objavljeni Konačni izveštaj kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji korektan i da je diplomatskim jezikom aktuelnoj vlasti poslata poruka da izbori nisu bili fer.

On je kazao gostujući na Radio-Televiziji Vojvodine da su članovi Novog DSS-a očekivali takav izveštaj i da nije bilo realno očekivati da će ODIHR bilo koga optužiti za izbornu krađu.

„Ovaj izveštaj je očekivan, u pitanju je jedno stručno telo i nije bilo logično da oni nekoga optuže za izbornu krađu, ali se u svakoj rečenici provlači to da je bilo neregularnosti i ;na diplomatski način su saopštili da izbori nisu bili održani pod fer uslovima“, rekao je Marsenić.

Komentarišući ocenu premijerke Srbije Ane Brnabić da je tim dokumentom „stavljena tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora u Srbiji“, Marsenić je kazao da to nije tačno i da sledi početak novog procesa borbe za bolje izborne uslove.

On je kazao da je protiv međunarodne istrage izbornih nepravilnosti u Srbiji zato što „ne treba deo suvereniteta dati EU i problem treba da rešimo sami“.