Vlada kontinuiteta je u kontinuitetu izdaje, laži i manipulacija

02. Maj 2024.
Vlada kontinuiteta je u kontinuitetu izdaje, laži i manipulacija

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da kada se navodi da će naredna vlada Srbije biti "vlada kontinuiteta", to može biti samo "kontinuitet izdaje, laži i manipulacija", kao i "brutalno gaženje" demokratije i kontinuitet "moralnog i kulturnog srozavanja" društva i naroda. Jovanović je u skupštini Srbije, tokom rasprave o novoj vladi Srbije, rekao i da "nikada nije bilo da se od preletača pravi vrlina".

Govoreći o prihvatanju "francusko - nemačkog" plana za Kosovo, on je rekao da je "jedan čovek na Svetog Jovana prošle godine napravio državni udar i zgazio pravni poredak uzurpirajući nadležnost koja mu nije pripadala".

Jovanović je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatanjem "francusko - nemačkog" plana "dvostruko zgazio Ustav".

"Nije njegova nadležnost da utvrđuje i vodi politiku zemlje. Vlada vodi politiku a drugo, ni vlada ni niko živ dok je Ustav na snazi, niko nema pravo da prihvati priznaje, makar bilo implicitno priznaje Kosova, a to je Vučić uradio prošle godine", rekao je Jovanović.

On je kazao da su tim sporazumom vlasti u Srbiji prihvatile elemente priznanja kosovske nezavisnosti, a da su "o tome lagali".

Govoreći o predsedniku Vučiću, Jovanović je rekao da "on zna šta radi, ali da neće preveslati zapad, nego će preveslati svoj narod".

"Ne može on da prevari Zapad, u šibicarenju je Zapad malo ozbiljniji igrač. Može nas ovde. Vaša kosovska politika je doživela slom", rekao je Jovanović.

On je kazao da će vlast "prebaciti Srbiju na zapad" gde, po njegovoj oceni ona civilizacijski ne pripada.

Odgovarajući na tvrdnje Jovanovića, mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević je rekao, povodom "fransusko - nemačkog" sporazuma koji je prihvaćen u Ohridu, da niko ništa nije potpisao, a da je predsednik Vučić tada rekao da je to "za nas prihvatljivo kao polazna osnova za dalje razgovore".