Režim ubrzano zadužuje Srbiju za EKSPO

FOTO: Vojvodina uživo
06. Jul 2024.
Režim ubrzano zadužuje Srbiju za EKSPO

Nova Demokratska stranka Srbije upozorava javnost da je Vlada Srbije na samo jednoj sednici usvojila nekoliko zakona kojim se Srbija zadužila ili prolongirala otplatu dospelih dugova u vrednosti od skoro 2,5 milijardi evra. Realizacija projekta EKSPO očigledno je ogroman finansijski teret za Srbiju zbog čega država ubrzano uzima nove kredite uz odlaganje vraćanja postojećih i to pod nepovoljnijim uslovima od prvobitno potpisanih.

Vlada Srbije je usvojila i Narodnoj skupštini predložila:

- Zakone kojim se produžava rok za vraćanje jedne milijarde američkih dolara Vladi Arapskih Emirata i vraćanje jedne milijarde američkih dolara Fondu za razvoj Abu Dabija sa 2024. godine na 2026. godinu uz povećanje kamatne stope sa postojećih 2% na 4% i sa postojećih 3% na 4%;

- Zakon kojim se uzima kredit od 121,5 miliona evra od Francuske za nabavku francuske robe i usluga u vrednosti od najmanje 50% iznosa kredita;

- Zakon kojim se uzima kredit od 42 milijarde dinara za izgradnju Nacionalnog stadiona čije će vraćanje početi 2027. godine.

Novi DSS smatra da održavanje EKSPO izložbe može imati pozitivnih efekata za Srbiju, ali su izostanak analize opravdanosti nekih projekata i usvajanje lex specialis kojim je suspendovana primena Zakona o javnim nabavkama učinili ovaj projekat daleko skupljim nego što je realno. Poslanici Novog DSS ozbiljno će se pripremiti za skupštinsku raspravu kako bi javnosti ukazali na štetnost ekonomske politike zasnovane na zaduživanju i ugovaranju poslova mimo javnosti. Poslanici Novog DSS predložiće i formiranje posebnog skupštinskog tela zaduženog za praćenje realizacije projekta EKSPO kako bi bila uspostavljena kontrola trošenja sredstava za ovaj, za sada, krajnje netransaparentan projekat.